
Вже стало доброю традицією відзначати в нашій школі свято МАСЛЯНОЇ. І зараз в Часлівецькій школі-інтернат проходить Тиждень кулінарної майстерності «Свято млинців». Учні разом з педагогами випікають млинці з різними начинками.
Учні та педагоги Костьовят Тетяна Володимирівна і Продан Івета Юріївна готують млинці з шоколадною начинкою:
 
 
 
 

Трохи історії про це свято.
Масляна є одним з найстаріших свят слов'янських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Цей смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні Масляна є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сирним тижнем. Назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.
А тут педагоги Пізняк Ганна Юріївна та Михайлочко Мирослав Михайлович навчають учнів випікати млинці в яких начинка сир та повидло:
 
 
 
Частування
Перед майбутнім постом в масляний тиждень панував достаток найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці. Пекли їх на масляному тижні щодня, а особливо багато їх готували, починаючи з четверга. Саме рум'яні млинці своєю круглою формою за часів язичництва асоціювалися у людей з сонцем. Різноманітні рецепти млинців були таємницею кожної господині і передавалися через покоління. У кожної газдині були свої фірмові інгредієнти, але в основному, млинці пеклися на основі пшеничного, вівсяного або кукурудзяного борошна. У тісто додавали різні продукти: вершки, масло, яблука, ікру, гарбуз або картоплю.
Випікаємо млинці (начинка згущене молоко). Навчають педагоги Стегура Руслана Василівна та Продан Івета Юріївна:
 
 
 
 
|